Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je juče Memorandum o razumevanju o saradnji u obrazovanju sa Institutom Materija medika Kineske akademije nauka iz Šangaja.

Ovaj Memorandum stvara odlične uslove za ostvarivanje saradnje u oblasti nauke i obrazovanja između naše dve zemlje i predstavlja nastavak uspešne saradnje između Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ (IBISS) i Šangajskog instituta Materija medika, Kineske akademije nauka, koji je rezultirao nedavnim formiranjem zajedničke kinesko-srpske laboratorije za prirodne proizvode i otkriće novih lekova. Iako u svetu ima već oko 50 ovakvih laboratorija, ovo je prva takva laboratorija u Srbiji i jedina u regionu, pa je ona podstrek za dalju naučnu saradnju. Značaj ovog Memoranduma još je veći kada se znaju da su njegovi ciljevi –  razvoj kadrova u oblasti ispitivanja prirodnih lekova i bezbednosti hrane“,  istakao je ministar Ružić.

On je rekao da je nedavno formiranje ove laboratorije od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i balkanski region i veliki korak u jačanju saradnje Narodne Republike Kine i Srbije.

Prema rečima ministra Ružića, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učiniće sve da se kroz ovaj Memorandum promovišu i podstiču programi upisa, odnosno odlazak studenata na master i doktorske studije na Šangajski institut, organizovanje letnjih kampova za studente iz NR Kine i Srbije,  programi obuka i razmena studenata i istraživača, kao i drugi oblici saradnje u oblasti visokog obrazovanja i nauke.