Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i v.d direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić potpisali su danas Protokol o sardnji ove dve institucije.
Ministar Ružić istakao je da je važno da se baštini kultura sećanja.

Protokol o saradnji Ministarstva i Muzeja žrtava genocida biće osnov da se kroz obrazovanje ne zaborave stradanja i stradalništvo srpskog naroda“, rekao je ministar.

On je objasnio da će Muzej na osnovu ovog protokola ponuditi učenicima i studentima, prosvetnim i naučnim radnicima, kao i istraživačima besplatan i neograničen pristup muzejskoj, arhivskoj, bibliotečkoj i audio -vizuelnoj građi, kao i brojne edukativne sadržaje o istrijskim događajima.

Ministar je ocenio da je od posebne važnosti što se ovaj Protokol potpisuje uoči obeležavanja 80. godišnjice strdanja Kragujevačkih đaka u Drugom svetskom ratu i dodao da je nedopustivo da se takve tragedije zaborave.
V.d direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić kazao je da je cilj da se građa muzeja stavi na raspologanje svima u prosvetnom sistemu.

I da ponudimo obrazovne programa koje ovaj Muzej genocida već realizuje, ali da oni budu učestaliji i da obuhvate što veći broj mladih ljudi. Bez dobre saradnje sa prosvetnim sistemom plašim se da mi koji radimo u ustanovama kulture ne možemo da damo pun doprinos onome što želimo. A to je obogaćivanje i objektivizacija našeg znanja“, rekao je on.

Ristić je naveo da je Muzej žrtava genocida hronološki pokriva čitav 20. vek i da je jedan od nacionalnih muzeja Republike Srbije.