Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović potpisali su danas Sporazum o organizovanju nagradnog konkursa „Naš vojnik – naš herojˮ za učenike osnovnih škola.

Sporazum, takođe, predviđa da učenici osnovih škola uz đačku knjižicu mogu besplatno posećivati vojne muzeje.

Ministri Ružić i Stefanoć potpisuju sporazum

Ministar Ružić je istakao da dva ministarstva imaju dobru saradnju kada je u pitanju oblast obrazovanja.

Uveren sam da ćemo upravo u skladu sa onime što i jeste intencija – da dobijemo pregršt predivnih radova, imati mnogo slatkih muka da se opredelimo ko će biti laureati ili pobednici“, naglasio je Ružić.
Prema njegovim rečima, cilj konkursa je da se deci približe tradicionalne vrednosti i promoviše naša vojska.

Važno je da svi građani naše zemlje, od onih najmlađih, koji su budućnost naše Srbije, do onih najstarijih, poštuju vojsku naše države, naravno, da poštuju i zastavu, grb i himnu i to je jedan od načina da očuvamo i da baštinimo svoj identitet i naš vrednosni sistem“, ocenio je ministar.

U periodu od 11. oktobra do 11. novembra 2021. godine, učenici svih osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije, od prvog do osmog razreda, imaće priliku da radom na temu „Naš vojnik – naš herojˮ u jednoj od četiri kategorije – srpski jezik, likovna kultura, muzička kultura i tehnika i tehnologija konkurišu za nagrade koje je pripremilo Ministarstvo odbrane.
Ministar Stefanović istakao je značaj razmišljanja o omladini, kao o budućnosti naše zemlje, i dodao da saradnja dva ministarstva već postoji, ali i namera da se ona unapredi.

Ovo je projekat kroz koji želimo da upoznamo svako dete u našoj zemlji sa našom slavnom istorijom i sa našom tradicijom. Sve ono što možete da vidite u našim muzejima, a da to ne bude samo još jedna školska ekskurzija u kojoj ćete proći kroz neke prostorije, već da sa roditeljima možete da dođete i pogledate zbog čega smo zemlja koja ima tako slavnu tradiciju i zbog čega u svetu govore podignute glave i sa poštovanjem kada izgovaraju ime Srbije“, naglasio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, namera je da deca vide, ne samo ono što nude muzeji u inostranstvu, već ono što im je na dohvat ruke u našim muzejima.

Ministarstvo odbrane ima nekoliko, zaista, sjajnih postavki, ima spomen-sobe u našim jedinicama, ima ovaj divan Vojni muzej, ima Muzej vazduhoplovstva. I verujemo da naša deca treba da se upoznaju sa onim što je u njima izloženo. Zato želimo da uz đačku knjižicu imaju besplatan ulazak. I verujem da će ovaj sporazum, koji smo upravo potpisali, omogućiti svoj kreativnoj deci da kroz nagradni konkurs pokažu kako vide profesiju vojnika, koja je jedna od najplemenitijih profesija u našoj zemlji“, rekao je ministar Stefanović.