U okviru zajedničkog projekta Ministarstva, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Evropske unije i Saveta Evope „Kvalitetno obrazovanje za sve” u Beogradu su danas predstavljeni priručnici Odrastanje u demokratskoj porodici i „Život u demokratskoj porodici”, namenjeni roditeljima.

Knjige vode čitaoce kroz stilove roditeljstva, svakodnevni život porodice i različite situacije gde je moguće korisiti demokratiju kako bi se pomoglo deci da prevaziđu različite probleme.

Promociji su prisustvovali šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper, šef Odseka za ljudska i manjinska prava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Vuković, kao i koautori knjiga Rolf Golob i Svetlana Lazić.

Snežana Vuković ocenila je da su upravo ovakvi priručnici ono što je nedostajalo i da predstavljaju važnu alatku za vaspitni sistem.

Oni nam pomažu da u saradnji sa roditeljima vaspitavamo decu tako da svi u društvu budemo sinhronizovani: škola, mediji, roditelji“, navela je ona i dodala da „ovi priručnici imaju veliku primenljivost, ne samo u programima Ministarstva prosvete, već i u društvu„.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu ocenio je da odgajanje dece danas postaje sve veći izazov.

Roditelji formiraju budućnost društva kroz svoju decu. To na njih stavlja veliku odgovornost. Društvene mreže, pandemija, neizvesnost oko toga gde se društvo kreće – o svemu tome se svakodnevno razgovara u porodicama. Uveren sam da većina roditelja u Srbiji želi da njihova deca budu odgajana tako da poštuju ljudska prava, različitosti i demokratske vrednosti“, rekao je Flesenkemper.

Jedan od autora knjiga Rolf Golob rekao je da „demokratija nije samo institucija, već i nalaženje rešenja zajedno u okviru porodice, škole i društva“.

Nismo želeli da napišemo još jednu u nizu knjiga o vaspitavanju dece, hteli smo da napravimo nešto što će roditeljima pomoći da decu vaspitavaju u demokratskom duhu. Slušati jedni druge, čak i one najmlađe, u duhu je demokratske porodice i to je jedna od tema o kojima smo pisali“, naveo je on.

Knjiga „Odrastanje u demokratskoj porodici“ namenjena je roditeljima dece iz dve starosne grupe, od 6 do 10 godina i od 11 do 14 godina, dok je knjiga „Život u demokratskoj porodici“ usmerena na adolescente, od 15 do 19 godina. Iako su prvenstveno namenjene roditeljima, publikacije se mogu koristiti u školama.

Projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“ .

Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju obrazovnog sistema i njegovo usklađivanje sa standardima i praksama EU. Od 2003. godine, EU je donirala više od 100 miliona evra za reformu obrazovnog sektora.