Državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović razgovararala je danas sa direktorom Departmana za međunarodnu saradnju Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja u Dubni prof. dr Dmitrijem Kamaninim o novim mogućnostima i projektima u cilju proširenja naučne saradnje.

Oni su istakli značaj realizacije Mape puta saradnje između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja.

Mapa puta, koja je potpisana oktobra 2019.  godine,  utvrdila trasu saradnje srpske naučne zajednice i ovog cenjenog isnstiuta i Srbija trenutno ima statusu pridružene članice OINI, a postepeni razvoj naših naučnih potencijala kroz saradnju sa Dubnom, doprineće postizanju statusa punopravnog člana. Saradnja sa OINI trebala bi biti bilateralna, jer bi se dolaskom istraživača iz OINI u Srbiju, razvila naučno-tehnolška saradnja u okviru različitih  oblasti.

Sastanku su prisustvovali i dr Nebojša Nešković, član Naučnog saveta Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja u Dubni, dr Ljupčo Hadžievski, naučni savetnik u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ – koordinator za saradnju Zajedničkog koordinacionog komiteta Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja (OINI) u Dubni, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju dr Aleksandar Jović i mr Svetlana Bogdanović, samostalni savetnik.