Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarali su danas sa direktorima osnovnih škola o dodeli udžbenika i tableta učenicima u Beogradu.

Ministar Ružić je na samom početku istakao da su upravo okončani završni ispiti i završena je školska godina pod otežanim uslovima i na tome čestitao i zahvalio svima, od direktora, preko nastavnika, vannastavnog osoblja do učenika.

Danas ovde smo sa ciljem da, u kontekstu digitalne transformacije, doprinesemo kvalitetu nastave i učenja i sigurnom dosezanju propisanih ishoda obrazovanja“, rekao je ministar.

Kako je dodao, uspostavljanjem digitalnih učionica i obezbeđivanjem besplatnih digitalnih udžbenika za sve učenike u Republici Srbiji Ministarstvo podržava proces nastave i učenja i osnažuje učenike da samostalno uče iz interaktivnih multimedijalnih sadržaja, ne samo u školi, već i u svojim domovima.

Posebno smo zadovoljni kada lokalna samouprava prepozna naše napore i podrži nas u nastojanjima da učenje bude efikasnije i u skladu sa vremenom u kome živimo. U tom smislu, zahvaljujemo se Gradu Beogradu na doniranim digitalnim uređajima – tabletima za učenike i laptop računarima za nastavnike i podstičemo druge lokalne samouprave da slede ovaj primer“, rekao je ministar.

Istakao je da u obrazovanju naročito moramo da vodimo računa da digitalna transformacija zapravo bude digitalna evolucija tokom koje prioritetno nastojimo da vodimo računa o dobrobiti i podršci celovitom razvoju učenika.

Zato smo inovirali programe nastave i učenja uvođenjem Digitalnog sveta i Informatike i računarstva, primenili evropski tzv. selfi instrument za samovrednovanje i procenu digitalnih kapaciteta obrazovnih ustanova, što nam je važno kada pravimo planove u digitalizaciji obrazovanja“, rekao je on.