Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i generalni direktor kompanije „MTU Maintenance Srbija“ Rajner Beker obišli su danas Vazduhoplovnu akademiju i izrazili zadovoljstvo saradnjom i rezultatima postignutim na obrazovanju kadrova neophodnih za investiciju MTU.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da se u Srbija model dualnog obrazovanja na nivu srednjih škola implemenitra već pet godina i da je Srbija učila od najboljih – Nemaca, Austrijanaca i Švajcaraca. On je istakao da je nacionalni model koncepta dualnog obrazovanja prepoznat od kredibilnog MTU-a sa kojom se sarađuje u Vazduhoplovnoj akademiji.

Imamo jedan zaista značajan sporazum sa kompanijom MTU, liderom u avio industriji, praktično pravni okvir za ono što želimo da postignemo – Vazduhoplovni trening centar čiji razvoj će dovesti do toga da ćemo imati strukovne inženjere, kontrolore leta, pilote helikoptera i aviona… Sve profile koji su značajni za tehnološki najnapredniju granu privrede u Evropi„, rekao je on.

Ministar je objasnio da je pripremljeno 11 obrazovnih profila iz oblasti vazduhoplovstva i avioindustrije koji su usklađeni sa Agencijom za vazduhoplovnu bezbednost EU  i ocenio da smo po tome lideri ne samo u regionu, nego i šire.

Do sada je uloženo oko 70 miliona dinara u ovaj trening centar, a planiramo da već za mesec dana nastavimo sa ulaganjima koja će biti ukupno 191 milion dinara. Vrednost opreme u centru biće oko tri miliona evra što će značiti da će naša dece, budući stručnjaci, sticati svoja znanja i kompetencije na način koji je komplementaran svim obrazovnim centrima ove vrste u Evropi„, rekao je on.

Ružić je najavio da će sradnja sa MTU biti proširena i na Tehničku školu u Staroj Pazovi i izrazio uverenje da će Vazduhoplovna akademija postati jedan od najkvalitetniji centara u regionu.

Direktor kompanije „MTU Maintenance Srbija“ Rajner Beker rekao je da je MTU zadovoljan brzinom i pouzdanošću ostvarenim u obrazovanju kadrova u Vazduhoplovnoj akademiji.

Vazduhoplovna akademija je 2019. godine prve kurseve prilagodila našim potrebama. Zahvalan sam na tome. To je bilo veoma brzo urađeno i sada imamo 73 učenika na kursevima koji su posvećeni avio motorima„, rekao je on.

Dodao je da će MTU, čiji je centar u Srbiji u Staroj Pazovi, uložiti 500.000 evra u Tehničku školu, ne samo u obrazovanje kadrova za potrebe te kompanije, već i za druge profile.

Koncept dualnog obrazovanja u Srbiji razvija se već pet godina, a do sada postoji oko 50 obrazovnih profila.

Kroz dualno obrazovanje prošlo je preko 10.000 učenika, a više od 800 kompanija je izrazilo spremnost i zainteresovanost za saradnju i tako napravilo sinergiju obrazovnog sistema i potreba privrede.