Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je povodom Međunarodnog dana studenata da će biti nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti visokog obrazovanja kako bi studenti dobili još bolje uslove za učenje i rad.

Osim rekonstrukcije i izgradnje novih zgrada fakulteta, predviđena je i izgradnja novih studentskih domova i proširenje kapaciteta postojećih.

Ministar je podsetio da je ove godine unapređen i zakonski okvir i to usvajanjem dva važna zakona –  Zakona o studentskom organizovanju i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Zakon o studentskom organizovanju u centar stavlja studenta i što je posebno važno prvi put je uređen položaj i finasiranje studentskih organizacija.

Mislim da je ovo veoma važno našim akademcima, jer će im pomoći da bolje organizuju studentski parlamentarni život i omogući im da aktivno učestvuju u radu visokoškolskih institucija“, ocenio je Ružić i dodao da je ovaj Zakon rezultat veoma dobre saradnje Ministarstva i Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS).

Ružić je poručio da je za unapređenje oblasti visokog obrazovanja veoma  važna dobra saradnja sa predstavnicima studentskih udruženja i organizacija.

Međunarodni dan studenata obeležava kao simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 praških studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Studenti su uvek tokom istorije bili nosioci novih ideja, borili se za očuvanje ljudskih sloboda, bolje društvo i bolje obrazovanje. Svakoj zemlji potrebni su mladi  ljudi koji će svojim znanjem i talentom doprineti ekonomskom i društvenom napretku“, naveo je Ružić.