Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će izgradnjom Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu Srbija postati centar biotehnologije i bioinženjeringa.

Danas nastavljamo radove na izgradnji objekata Centra izvrsnosti koji će biti ponos svih nas. Posebno jer će obuhvatiti Centar za istraživanje matičnih ćelija, za molekulska i celularna istraživanja, za farmaceutska i farmakološka istraživanja, Vivarijum i Banku matičnih ćelija. Sa najsavremenijom opremom naši naučnici će imati najbolje uslove za proučavanje matićnih ćelija i njihovu upotrebu za lečenje ljudi“, rekao je Ružić.
Ružić je naveo da je u interesu čitave naučne zajednice da radovi na ovom objektu budu što pre završeni i dodao da će Srbija i Kragujevac na ovaj način postati centar medicinskih nauka.

Izgradnja ove jedinstvene naučno istraživačke ustanove doprineće angažovanju mladih naučnih radnika i njihovom ostanku u Srbiji“, naveo je ministar.

Nastavku radova na izgradnji Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu danas su prisustvovali gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd Dušan Kovačević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Dobrica Milovanović i direktor Instituta za informacione tehnologije, Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Zoran Marković.

Prijem brucoša na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu

Ekonomska škola u Kragujevcu

Ministar Ružić obišao je danas i Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu gde je svečano uručio indekse brucošima na tom fakultetu.

Ministar Ružić je prisustvovao potom u Ekonomskoj školi u Kragujevcu dodeli računara i opreme za kabinete, koju je obezbedila Eurobanka, u okviru projekta „Škola kao nacrtana za vas“. Banka je učenicima ove škole obezbedila 25 računara sa odgovarajućim serverom i opremu za dva kabineta, a vrednost donacije iznosi više od 1,2 miliona dinara.

Oprema koja je dodeljena ovoj školi biće velika podrška u školovanju đaka obrazovnog profila komercijalista i službenik u bankarstvu i osiguranju, jer će nakon školovanja u osavremenjenim uslovima biti spremniji za tržište rada. Takođe, ovo je važna podrška i radu nastavnika, koji će moći da organizuju nastavu na kvalitetniji način i imaće bolje uslove za prenošenje znanja. Raduje me i što je velika zainteresovanost učenika za upis u ovu školu koja nudi šest obrazovnih profila i prepoznatljiva je po kvalitetnom radu“, rekao je ministar.