Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisalo je danas Memorandum o saradnji sa 10 lokalnih samoupravam, u okviru projekta „Zajedno ka srednjoj školi – Podrška deci iz osetljivih grupa u prelasku u srednju školu“, koji realizuje Centar za obrazovne politike u saradnji sa Dečijom fondacijom Pestaloci

Ugovor su potpisali Aleksinac, Bečej, Bor, Žabalj, Knjaževac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Surdulica i Ćuprija

Glavni cilj projekta je podržavanje uspešnog prelaska učenika iz osetljivih grupa ka srednjoškolskom nivou obrazovanja i vaspitanja i nastavku školovanja kroz jačanje kapaciteta relevantnih aktera za pružanje adekvatne i pravovremene podrške. U projekat je uključeno 20 osnovnih i srednjih škola iz deset lokalnih samouprava.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Vuček istakla je da je kvalitetno obrazovanje za svu decu misija Ministarstva, pa je tako uključivanje i zadržavanje dece iz osetljivih grupa u obrazovanju posebno važno.

Ministarstvo ovaj projekat prati od 2017. godine, a sam naziv projekta Zajedno ka srednjoj školi – Podrška deci iz osetljivih grupa u prelasku u srednju školu, ukazuje na činjenicu koliko je važno da se svi zajedno bavimo ovim pitanjem “, rekla je ona.

Navela je da lokalne samouprave imaju izuzetno značajnu ulogu i da svaka lokalna samouprava može u skladu sa lokalnom situacijom dati svoj doprinos.

Potpisivanjem Memoranduma, kako je navedeno, partneri grade partnerstvo između institucija i organizacija na nacionalnom i lokalnom nivou, u cilju pružanja usklađene i koordinisane podrške učenicima iz osetljivih grupa.