Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je danas da je otvaranje Centara za obrazovnu tehnologiju u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja važan pomak za promovisanje pedagoške primene digitalnih tehnologija radi postizanja boljih postignuća učenika.

Predstavljajući dosadašnje rezultate u oblasti digitalizacije obrazovanja u Republici Srbiji ministar je rekao da proces digitalizacije obrazovanja  ide svojim tokom.

Za nepune dve godine uveli smo es dnevnik u svim školama, informatiku kao obavezan predmet u osnovnoj školi. Formirano je 51 odeljenje za nadarene za informatiku u gimnazijama. Opremili smo 10.000 digitalnih učionica u Srbiji. Za ovu godinu planirano je 10.000 učionica, a da  2021. godine bude obezbeđeno još 10.000 digitalnih učionica, rekao je ministar.

On je naveo i da je cilj da od naredne godine i za mlađe uzraste osnovne škole bude dostupno informatičko obrazovanje.

Šarčević je ocenio da je Srbija postala lider u digitalnim tehnologijama u obrazovanju kada je reč o ovom delu Jugoistočne Evrope.

Na skupu je potpisan i Memorandum o razumevanju između Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i instituta Keris (Korean Education and Research Information Service) i predstavljeni  rezultati saradnje stručnjaka iz KERIS-a i ZVKOV-a u vezi osiguranja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u oblasti primene obrazovne tehnologije.

Na skupu su govorili direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) Branislav Ranđelović, ambasador Republike Koreje  Čoe Hjong Čan i predsednica Korejskog instituta za obrazovanje i informacione usluge (Keris) Hae Ja Park.