Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da univerziteti i fakulteti iz Srbije kroz različite programe, projekte i sporazume sarađuju sa univerzitetima u Francuskoj, ali i u mnogim frankofonim državama.

Govoreći na konferenciji frankofonih ministara iz oblasti visokog obrazovanja, istraživanja i naučne frankofonije Ružić je istakao da u Srbiji postoji duga tradicija izučavanja francuskog jezika.

U školama u Srbiji realizuje se bilingvalna nastava – na srpskom i francuskom jeziku u sedam škola, odnosno u jednoj osnovnoj školi i šest gimnazija. Osim toga, u akademskoj zajednici Srbije frankofona i frankofilna tradicija zauzima značajno i važno mesto. Tome u prilog govori i činjenica da se svake godine, u martu u okviru meseca Frankofonije organizuju različite manifestacije kojima se promoviše francuski jezik i kultura“, rekao je on.

Ružić je podsetio da je Srbija od 2015. godine prisutna u Univerzitetskoj agenciji frankofonije (AUF) i da članstvo u ovoj asocijaciji ima pet srpskih univerzita – Univerzitet u Beogradu, beogradski Univerzitet umetnosti, kao i univerziteti u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Reč je o veoma značajnoj asocijaciji koja promoviše univerzitetsku frankofoniju. Značaj ove mreža jasno pokazuje i podatak da broji preko 1000 članova u svetu. Ta brojka pokazuje vitalnost naučne frankofonije“, naveo je ministar, koji je tom prilikom čestitao i šest decenija postojanja ove asocijacije.

Ružić je izrazio zadovoljstvo zbog učešća na ovako značajnom skupu i prilici da doprinese afirmaciji ove važne teme.