Problemi s prostornim kapacitetima umetničkih fakulteta u Beogradu, Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakultet muzičke umetnosti, biće prošlost, najavljeno je danas na svečanosti povodom raspisivanja konkursa za izgradnju arhitektonskih rešenja za nove zgrade

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se na pripremi ovih projekata radi preko dve godine i najavila da, nakon izrade idejnog rešenja i pripremem projektno-tehničke dokumentacije, radovi mogu početi krajem 2022. ili početkom 2023. godine. Ona je objasnila da će lokacija nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti biti u okviru budućeg Linijskog parka, dok će zgrada Fakulteta primenjenih umetnosti u Karađorđevoj ulici biti dograđena.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da su se ovi umetnički fakulteti decenijama suočavali sa izazovima da bi organizovali nastavu i da su mnogo puta slušali obećanja, koja do sada nisu realizovana.

Danas studenti, profesori i dekani naših umetničkih fakulteta mogu da odahnu, da se nadaju i poveruju da dolaze bolji dani. Govorim to s punom odgovornošću zato što je izvesno da ćemo vrlo brzo ući u izgradnju novih zgrada“, rekao je ministar.

On je dodao da je izgradnja, rekonstrukcija i dogradnja ova tri umetnička fakulteta deo većih ulaganja u izgradnju i obnovu zgrada naših fakulteta širom Srbiji. „Biće to najveći poduhvat u pogledu ulaganja u infrastrukturu fakulteta u poslednjih 20, 30 godina i odnosiće se na ukupno 16 fakulteta, u koji ćemo uložiti ukupno 135 miliona evra“, rekao je Ružić.

Ministar je objasnio da je plan da do kraja 2026. godine budu izgrađene potpuno nove zgrade Biološkog fakulteta, Geografskog i Fakulteta bezbednosti, kao i Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Temeljne rekonstrukcije i dogradnje predviđene su za Prirodno matematički fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet sporta u Nišu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet u Beogradu, dok će izgradnja Botaničkog instituta i dogradnja Fakulteta političkih nauka biti konačno završene.

On je zaključio da su ove investicije veliki poduhvat, ali da smatra da je to dužnost i zadatak Vlade Srbije, kao što je zadatak fakulteta da mladim ljudima daju znanja koja će im omogućiti da ostvare svoje ambicije, koja će im omogućiti da doprinesu društvu, nauci i kulturi Srbije i što je najlepše od svega – da u tome i uživaju.