Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za srednje obrazovanje Miloš Blagojević prisustvovao je danas u Politehničkoj školi u Subotici dodeli uverenja kandidatima koji su stekli kvalifikacije kroz postupak priznavanja prethodnog učenja.

Politehnička škola u Subotici izdala je uverenja trinaestorici zaposlenih na Regionalnoj deponiji u Subotici, koji su znanja i veštine umesto kroz formalno obrazovanje stekli kroz rad.

Politehnička škola u Subotici prva je škola u Srbiji u kojoj je moguće steći kvalifikacije kroz priznavanje prethodnog učenja.

Blagojević je rekao da je u skladu sa Strategijom obrazovanja i ciljevima celoživotnog učenja i obrazovanja odraslih, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku EU i Projekta, donelo Pravilnik kojim se bliže uređuje postupak priznavanja prethodnog učenja.

Politehnička škola je prva ušla u ceo postupak i učestvovala u pilotiranju. Danas smo došli da se uverimo u rezultate rada i dodelimo prva uverenja o ostvarenim kompetencijama“, dodao je on.

Blagojević je istakao da je ovo početak jednog važnog procesa kojim je regulisano priznavanje znanja koji su zaposleni stekli baveći se svojim poslom, a to nisu otvarili kroz formalno obrazovanje.

U ovom trenutku, 21 škola se sprema za ovaj postupak i očekujemo nastavak i ubrzanje celog procesa“, istakao je Blagojević.

Priznavanje prethodnog učenja predstavlja mogućnost da se odraslima, koji iz različitih razloga nisu završili školovanje, procene i priznaju znanja i veštine stečene kroz obuke, životno i radno iskustvo i da se za tako priznata znanja dobije uverenje o stečenim kompetencijama, ili sertifikat kojim se potvrđuje stečena kvalifikacija. Reč je o dokazivanju znanja koje je već stečeno, a ne o obukama. Ovako stečena kvalifikacija na tržištu rada izjednačena je sa onom stečenom kroz formalno obrazovanje. Ceo postupak od prijave kandidata do sticanja sertifikata trebalo bi da traje najviše 3 meseca.

Pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovelo je uz podršku projekta „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji“.

Uz podršku projekta čiju je realizaciju finansirala Evropska unija, pripremljeni su pravilnici, razvijene procedure i instrumenti za ocenjivanje, pripremljena neophodna dokumentacija i započeto pilotiranje kroz koje je proveravano kako predložena rešenja funkcionišu u praksi.

Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija postupak priznavanja prethodnog učenja za sada mogu da sprovode samo škole koje su verifikovane za tu aktivnost.