Kompanija Huavej u cilju podrške mladim talentima da razviju svoje potencijale u informaciono-komunikacionoj oblasti, donirala je vrednu opremu tehničkim fakultetima u Beogradu i Nišu i potpisala nove sporazume o saradnji sa tehničkim fakultetima iz Novog Sada i Čačka, kao i Kriminalističko-policijskim univerzitetom. Elektrotehnički fakultet u Beogradu unaprediće svoj rad uz pomoć nove savremene bežične tehnologije u vrednosti od gotovo 100 hiljada evra, dok je Elektronski fakultet u Nišu dobio novu tehničku opremu čija vrednost iznosi više od 70 hiljada evra.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, istakao je značaj potpisanih sporazuma o saradnji i ugovora o donaciji.

Danas su potpisani ovi važni sporazumi koji će unaprediti sistem visokog obrazovanja u Srbiji. Zahvaljujući ovoj donaciji kompanije Huavej koja će dati vrednu opremu Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i Elektronskom fakultetu u Nišu, studenti će moći da unaprede kvalitet učenja, a profesori će imati bolje uslove za rad. Takođe, veoma su važni i sporazumi koji će doprineti razmeni znanja i unaprediti rad na zajedničkim projektima, kroz poboljšanje digitalnih kompetencija mladih, rekao je ministar Ružić.

On je naveo da je zajednički cilj svih nas da ulažemo u poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja, kako bi studenti nakon završetka studija bili spremniji za tržište rada.

Zahvalni smo kompaniji Huavej koja je kao društveno odgovorna kompanija prepoznala potrebe ovih fakulteta i odlučila da donira ovu vrednu opremu. Povezivanje i saradnja nauke i obrazovanja sa privredom su od izuzetnog značaja“, istakao je Ružić.

Direktor kompanije Huavej u Srbiji Čen Čen, uručio je donacije i potpisao sporazume o saradnji i istakao da je Huavej posvećen ulaganju u obrazovanje i razvijanju mladih talenata u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Pandemija je otežala rad svih obrazovnih ustanova u Srbiji i suočila kako profesore, tako i studente, sa novim izazovima online nastave. Verujemo da će ove donacije u vidu tehničke opreme i bežične tehnologije olakšati njihov rad u narednom periodu. Ponosni smo i na potpisane sporazume o saradnji koji će doprineti razmeni znanja stručnjaka iz oblasti veštačke tehnologije, ali i omogućiti realizovanje novih sjajnih projekata koji su pred nama. Nadamo se da ćemo na ovaj način poboljšati digitalne veštine mladih i podstaći ih da pronađu strast prema nauci i spremnost da je istražuju. Kompanija Huavej usmerena je na negovanje IKT talenata, a sve u cilju da ojačamo razumevanje i interesovanje za ovu industriju i da na taj način mlade ohrabrimo da postanu deo digitalnog sveta„, istakao je Čen Čen i dodao da je obrazovanje, koje je danas usko povezano sa korišćenjem najmodernijih tehnologija, najvažniji resurs za budućnost.

Novi sporazumi o saradnji sa tehničkim fakultetima iz Novog Sada i Čačka, kao i Kriminalističko-policijskim univerzitetom doprineće razmeni znanja, veština i iskustva nastavnika, saradnika i istaknutih stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije. Omogućiće realizovanje zajedničkih naučnih i drugih projekata, izvođenje predavanja, seminara, obuka, stručne prakse, ali i razmenu naučno-stručne literature.

U svom dosadašnjem radu, kompanija Huavej kontinuirano je posvećena ulaganju u obrazovanje i razvijanju mladih talenata u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija kroz razne projekte.