Ministar Mladen Šarčević i zaposleni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se na kraju nastavnog dela školske 2019/20. godine zahvaljuju svim učesnicima obrazovnog procesa koji su omogućili sprovođenje nastave u vanrednim okolnostima.

Imajući u vidu da nastava na daljinu prethodno nije pilotirana, već su je okolnosti nametnule kao jedino moguće rešenje za uspešno okončanje školske godine, rezultati su iznenađujuće dobri. O tome govori činjenica da je na sve dostupne načine realizovan nastavni plan i da je nastavom na daljinu bila obuhvaćen agotovo cela školska populacija, dok je za vrlo mali broj učenika obezbeđen alternativni način rada.

Najmlađi učenici su pored korišćenja digitalnih platformi za učenje i digitalnih načina komunikacije, u najvećem broju (95%) pratili nastavu koja je emitovana preko televizijskih kanala. RTS (2. i 3. kanal, RTS Planeta, Moja škola RTS), RTV (2. kanal) i mnoge lokalne televizije su emitovale časove na srpskom jeziku kao i edukativne priloge i časove namenjene učenicima koji prate nastavu na jezicima nacionalnih manjina: TV Vranje, TV Bujanovac (RTV SPEKTRI), TV Preševo (RTV ALDI, RTV Preševo), Sandžak televizija, RT Caribrod, RTV Panon, RTV OK Kovačica, RTV Pančevo, TV Banat, TV Petrovec, RTV Stara Pazova, TV Kopernikus. Ovim su televizije omogućile veliki obuhvat dece nastavom na daljinu i obezbeđivanje prava na obrazovanje svih. Zahvaljujemo se svim direktorima pomenutih TV kuća i stanica, urednicima, snimateljima i kompletnom tehničkom osoblju koje je učestvovalo u produkciji TV časova, kao i nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji su svoje sajtove, You tube kanale i druge resurse stavili u službu obrazovanja.

Učenici starijih razreda i srednjoškolci su čak 99,4% učestvovali u interaktivnijim oblicima nastave zahvaljujući besplatnim digitalnim platformama koje su stavljene na raspolaganje školama. Zahvaljujemo se  kompanijama Microsoft, Comtrade, Huawei, Viber, Zoom kao i mobilnim operaterima koji su obezbedili besplatne internet minute za korišćenje ovih platformi, ali i uređaje i SIM kartice za učenike koji nisu bili u mogućnosti da prate ove sadržaje: MTS Telekom, Telenor, ViP. Značajnu tehničku, logističku podršku i uređaje za realizaciju onlajn nastave, a potom i probnog završnog ispita(onlajn) su pružili Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade RS, Comtrade i Huawei.

UNICEF je obezbedio sredstva za kupovinu softvera neophodnog za snimanje časova od kuće, a značajna je i podrška u pripremi materijala koji su putem RTS-a emitovani za predškolce. U saradnji sa MPNTR-om je realizovan operativni plan za podršku predškolskim ustanovama i roditeljima predškolaca u vreme vanrednog stanja.

Svoj doprinos su dale i druge međunarodne organizacija koje su obebedile besplatne online obuke za zaposlene u prosveti i/ili obezbedile materijale edukativnog karaktera namenjene predškolskoj ili školskoj deci i njihovim roditeljima, kao što su Svetska Banka, Save the Children, Pestalozzi Children’s Foundation, Microsoft…

Veliku zahvalnost dugujemo svim prosvetnim radnicima, nastavnicima, stručnim saradnicima i direktorima škola, koji su se prilagodili zahtevima novonastale situacije i posvećeno i stručno realizovali nastavu na daljinu, pružajući podršku učenicima u učenju, koje se odvijalo u značajno izmenjenim okolnostima. I ovog puta se pokazalo da je uspešnost obrazovno-vaspitnog procesa nemoguća bez kvalitetnog saradničkog odnosa sa roditeljima, koji su u ovoj situaciji pružili podršku ne samo svojoj deci da odogovore na zahteve digitalne komunikacije, već i samom načinu rada, pokazujući razumevanje za sve početničke manjkavostii teškoće ovog vida nastave, koji su u ovakvim okolnostima bili neminovnost.

Posebnu zahvalnost, kojoj nadamo se, se pridružuju svi prosvetni radnici i roditelji, dugujemo nastavnicima koji su u bezbednosno rizičnim okolnostima, dobrovoljno uzeli učešće u snimanju predavanja koja su emitovana preko televizijskih kanala. Njihova spoznaja potreba sistema, odgovornost i entuzijazam su vredni svake pohvale!

Manje vidljivi ali ne i manje vredni učesnici ovog procesa su bili i prosvetni savetnici iz školskih uprava, zaposleni u ZVKOV-u i ZUOV-u, kao i u samom MPNTR-u, koji su bili idejni tvorci, nosioci i koordinatori većine navedenih aktivnosti.

Na kraju, zahvaljujemo se svim učenicima i studentima, uz puno razumevanje za neprijatnosti koje su imali vezano za samu epidemiološku situaciju, ali i za poteškoće prilikom nastave na daljinu, koji su uspeli ne samo da iskoriste nego i da dodatno unaprede svoje digitalne kompetencije, da savladaju strah i otpor prema novom načinu rada, odgovore na svoje školske obaveze i nastave proces učenja koji će, nadamo se, rezultirati i očekivanim postignućem na kraju ove školske godine.

Osmacima i maturantima želimo mnogo uspeha na ispitima, a svim učenicima da se nakon završetka školskih obaveza odmore i  uživaju u predstojećem letnjem raspustu!