S obzirom na tradicionalno prijateljske bilateralne odnose dve zemlje, za Srbiju je veoma važna saradnja sa Kinom, posebno u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, rečeno je danas na zasedanju Srpsko-kineskog mešovitog komiteta za naučnu i tehnološku saradnju.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović otvorila je zasedanje i podsetila da je 2016. godine potpisan Memorandum između dva ministarstva o zajedničkom finansiranju razvojnih i istraživačkih projekata, koji je osnov za finansiranje preko 85 odobrenih zajedničkih projekata mobilnosti istraživača i ukupno 12 odobrenih zajedničkih strateških naučnih projekata do sada.

Državna sekretarka se osvrnula i na prethodno oformljenu, zajedničku kinesko-srpsku laboratoriju, između Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – IBISS i Šangajskog instituta Materija medika, kineske Akademije nauka, a u kojoj će se istraživati lekovita bilja, mikroorganizmi, ali i inovativni lekovi.

Iako u svetu, kako je rekla, već ima oko 50 ovakvih laboratorija, ovo je prva takva laboratorija u Srbiji i jedina u regionu, te je ona podstrek za dalju naučnu saradnju.

Ovakva dinamika u naučnoj i prosvetnoj saradnji ne treba da bude iznenađenje, jer prati dobre bilateralne odnose i partnerstvo naše dve zemlje koji su izgrađeni na dobrim ličnim odnosima i mudrim odlukama predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga i oslanja se na inicijativu predsednika NR Kine Si Đinpinga o jačanju naučne saradnje sa zemljama Pojasa i puta, kao ključnom za sprovođenje svih projekata koji imaju pozitivnu ulogu za unapređenje života ljudi, promovisanje razvoja i rešavanju zajedničkih izazova“, istakla je Dukić Mijatović.

Kinesku stranu je predvodio g-din Huang Vei, zamenik Ministra u Ministarstvu nauke i tehnologije Narodne Republike Kine, kopredsedavajući Komiteta. Posebno je predstavio najnovije politike usvojene nakon Petog plenarnog zasedanja 19. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, kao i usklađenost dve zemlje u oblastima nauke, tehnologije i inovacija. Naglasio je da obostrano korisni bilateralni odnosi služe kao čvrsta osnova za bilateralnu naučnu i tehnološku saradnju.

Članove Komiteta pozdravila je Nj.E. ambasadorka NR Kine u Republici Srbiji, gospođa Čen Bo.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ivica Radović istakao je da sve aktivnosti realizovane u prethodnom periodu potvrđuju zajedničku posvećenost daljem razvoju bilateralne naučne i tehnološke saradnje naša dva ministarstva, ali i naše dve zemlje.

Siguran sam u dalji razvoj i proširivanje saradnje naša dva ministarstva u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, na talasu sve intenzivnijih tradicionalno prijateljskih bilateralnih odnosa naše dve zemlje“, rekao je on.

Tokom zasedanja govorili su i pomoćnici ministra Marina Soković, Saša Lazović i Aleksandar Jović.